torsdag 3. desember 2015

Velkommen til luke nummer 3 i årets julekalender..

Da har vi kommet godt i gang med julekalenderen og jeg ønsker å skrive litt om tankene bak denne


bloggen og årets julekalender.
Det er mange av oss som har travle dager før jul. Det er mye vi tenker at vi må gjøre, skulle og burde gjøre ferdig til jul. Mye tid går bort til å vaske til jul, kjøpe julegaver, bake, lage og forberede oss. Sånn har det alltid vært, og vi fortsetter i de gamle sporene. Selv om mange av oss ikke lenger baker 7 slag eller vasker hele huset fra loft til kjeller før jul er det allikevel mye som vi synes vi burde gjøre før jul. Noen av tingene gjør vi av gammel vane, fordi det er en tradisjon mens andre ting gjør vi fordi vi har lyst.
Men for mange av oss er det slik at når vi har mye å gjøre, må vi prioritere bort noe. Og ofte er det det som gir en ordentlig overskudd som blir prioritert bort. Er ikke det rart?
Tankene styrer oss, og det er ofte mange som disse: Vi må bare gjøre dette og dette nå, Vi klarer oss. Vi har jo overlevd julestresset før.  Det er jo bare for en kort periode. Og så går vi i gang med krum nakke, og tar gjerne på oss noen ekstra oppgaver i tillegg til det vi har å gjøre. Og når jula kommer,  er vi så slitne at vi ikke orker annet enn å ligge på soffan og se på tv mellom hvert måltid.
Kjenner du deg igjen?
Hvorfor ikke gjøre det litt anderledes i år?
Med denne julekalenderen inviterer jeg deg til å sette av litt tid hver dag i desember til deg selv. Tid til egenomsorg, tid til å ta dine egne behov på alvor. Tid til å gjøre ting du har lyst til, bare fordi du har lyst, og tid til å reflektere over temaet egenomsorg.

Baktanken for hele bloggen er å sette temaet egenomsorg på dagsorden. I en travle tiden vi lever i, er det viktig for å holde hodet over vannet.
Spesielt når vi er i en posisjon hvor vi gir omsorg for andre, enten det er privat eller på jobb, er det lett å glemme sine egne behov eller å sette dem bakerst i køen. Dette kan føre til at vi over tid blir slitne, mister det engasjementet vi en gang hadde for å hjelpe andre og vi får mindre overskudd til å gi av oss selv..
Men om vi setter våre egne behov og omsorg for oss selv litt lenger frem i køen, aller helst fremst, kan vi få mer overskudd til å gi omsorg til andre. Det er så banalt som det de sier til oss på flyet:
Ta på din egen maske før du hjelper andre med å ta på sin.
Mange tenker at dette gjør oss mer egoistiske og selvopptatte, men sannheten er at vi får mer overstkudd til å hjelpe andre når vi har det bra selv.

Er du med?

I dag vil jeg du skal reflektere over hva du kan gjøre for å lade opp dine batterier.
Er det du gjør i dag bra nok?
Er det andre ting som du kan gjøre mer av for å lade deg helt opp?

Ofte kan det være lurt å starte med å se på de basisbehovene vi har og se om vi prioriterer dem tilstsrekkelig.
Får du nok søvn? (6-8 timer er tilstrekkelig for de fleste)
Gir maten du spiser deg nok energi? Inneholder den de vitaminene og andre næringsstoffer kroppen trenger? Maten vi spiser er jo vårt drivstoff. Noen ganger prioriterer vi kjapp tilberedelse og smak foran sunnhet og næringsinnhold.
Hva med rent vann? Får du i deg nok vann?
Og hva med trening, fysisk aktivitet? Er det en god balanse mellom hvile og aktivitet?

Ta deg litt tid til å se over disse basisbehovene. Vær ærlig med deg selv, aksepter at det er slik det er akkurat nå istedenfor å ha dårlig samvittighet for ting du gjør feil. Det gir oss ingenting positivt. Men bruk den energien som vanligvis ville gitt deg dårlig samvittighet som motivasjon til å gjøre en endring for deg selv fremover. Den beste investeringen du gjør er i deg selv. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar