torsdag 4. mai 2017

Bekymringskvarter



Har du hørt om bekymringskvarter? Det er et kvarter i løpet av dagen som du setter av til å høre på alle bekymringstankene som kommer på besøk. Et fast tidspunkt hver dag -et bekymringskvarter. Det kan være etter du har hørt på nyhetene på tv, eller mens ungene ser på barnetv, eller når det måtte passe deg.




 Men helst ikke rett før du legger deg, da kan de ha en tendens til å bli værende lenger enn den tilmålte tiden og de kan hindre deg i å få sove. Hver gang bekymringstankene kommer på besøk ellers i løpet av dagen, kan du si til dem. "Greit, jeg hører at du er der, kom tilbake kl 18.15-18.30, da har jeg tid 
Du kan gjerne skrive dem ned, hvis du er redd for å glemme dem.


Et lekent tips?
For de barnlige av oss har jeg et magisk triks😉
Skriv dem gjerne ned på en lapp og putt dem i et norgesglass. Se for deg at det er noen andre som eier dette glasset og som kommer og henter dem i natt, en magisk fe eller superhelt som kan ta over bekymringene dine og få dem fikset.😍



De dukker opp, igjen og igjen

Men du, ikke irriter deg over at de til stadighet dukker opp igjen,  - for det vil de gjerne gjøre til de har lært seg sin besøkelsestid😉
I bekymringskvarteret kan du invitere inn alle bekymringstankene.  Du kan gjerne bruke kvarteret til å ta for deg en av dem og sette opp fem grunner til at det du bekymrer deg for kommer til å skje, og fem grunner til at det ikke vil skje. 
Dette trikset har jeg lært i en bok jeg nylig kjøpte



Den heter NÆR og er en mestringsbok for pårørende. Den er utgitt av Pårørendesenteret i Oslo.
Trikset er det første av fem verktøy for å sortere tanker og følelser.
Boka har mye informasjon og mange fine tips om det å være pårørende.  Den er lettlest og grei. De ulike kapitlene tar for seg utfordringene man møter på ulike arenaer,  i møte med den som er syk, i møte med helsetjenesten, -hverdagen, -barn og i møte med deg selv. 
Alle kapitlene gir gode og nyttige tips basert på erfaringer og kunnskap. 


"I møte med deg selv"
Jeg ble selv mest opptatt av det siste kapitlet,  som heter "I møte med deg selv".  Det var her jeg fant tipset om bekymringskvarteret, som 1 av 5 verktøy for å sortere tanker og følelser.
I følge bokens forfatter kan dette for mange være en fin måte å avgrense utmattende grubling og tankespinn. Det kan være vanskelig å få til i starten,  men hvis du øver deg kan det bli en god rutine som motvirker at energitappende tanker og bekymringer får gå i ring.
 Noe de har tendens til å gjøre når man møter ekstra belastninger i livet, spesielt når man blir pårørende til et familiemedlem eller nær person som er syk.

Du kan kjøpe boka ved å gå til
wwe.parorendesenteret.no

God lesing:-)

#bekymringskvarter #bekymringer #egenomsorg # takontrollentilbake

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar