lørdag 14. mars 2015

Musikk som egenomsorg

Musikk påvirker oss. På godt og vondt. Musikk får frem følelser i oss. Musikk kan også gi en flukt fra hverdagen om det er det vi trenger.

Musikken har vært med oss til alle tider. Nå er mer musikk tilgjengelig for oss enn noen gang før. Gjennom pc og telefon har vi tilgang til musikk i alle mulige sjangre, store og små artister, nye og gamle sanger. Alt er tilgjengelig for oss i dag.  
Musikk er terapi, både ubevisst når vi hører på musikk vi liker, når vi lager musikk eller synger selv og helt bevisst i Musikkterapi- faget.

Author: zcool.com.cn
Jeg var to ganger hos tannlegen forrige uke, og det ble to helt forskjellige opplevelser. Det første besøket var preget av mye frykt og anspenthet, selv etter at bedøvelsen var satt. Mange ekle lyder av tannlegens arbeider påvirket også situasjonen til det negative.
Ved neste besøk valgte jeg å ta med meg telefonen min med musikk og høretelefoner. Det endret hele min opplevelse av tannlegebesøket. Jeg satte på musikk jeg likte godt, faktisk var det Odd Nordstoga som ble med meg til tannlegen den dagen. 
 Author: listening to music by petr kratochvil
Jeg hørte fortsatt lydene som tannlegen lagde, men jeg hadde noe annet å rette oppmerksomheten min mot. Odd Nordstoga gjorde meg glad, beroliget og faktisk avslappet. Noe helt annet enn jeg hadde opplevd ved mitt forrige besøk hos den samme tannlegen. Musikken endret ikke situasjonen, men min opplevelse av situasjonen.




Marie Strand Skånland har forsket på hvordan bærbare musikkspillere kan brukes til selvregulering i hverdagen. Hennes prosjekt har tittelen A technology of well-being. A qualitative study on the use of MP3 players as a medium for musical self care.
Hun har utført en kvalitativ, empirisk studie hvor voksne urbane brukere av MP3-spillere er blitt intervjuet om sine erfaringer. (Sollie 2012)
Mer om hennes forskningsprosjekt kan du lese her

Legen og musikkterapeuten Audun Myskja, bruker ofte musikk for å oppnå avspenning hos pasienter, men sier at du kan oppnå samme effekt ved bruk av stemmen. Du kan enten lage din egen avslappende byssesang, eller finne din egen beroligende tone. 

-Stemmen kan være et bindeledd mellom sinnet og kroppen. Med pust, lyd og stemme kan vi påvirke både kroppslig smerte og sinnstilstanden vår. Kroppen er avhengig av to viktige faktorer,
aktivering og avspenning.
Lyd og rytme kan utkonkurrere, eller overskygge følelser og tanker for en stund, og gi rom for andre impulser. Også smerter kan påvirkes ved lyd og rytme. Smerten forsvinner ikke, men musikken kan gi en fristund fra smerten. (Myskja, 2004)


Tenk hvilket potensiale vi har her i forhold til å bruke musikk som egenterapi.

Ha en fin helg og kos deg med favoritt musikken din, eller kanskje du kan utfordre deg selv med å finne en type musikk du aldri har hørt før?


kilder: 

Myskja, 2004, Alternativopplysningen; Sertifisert som nevrologisk musikkterapeut, hentet fra: http://www.alternativ.no/Nyheter/AudunMyskja.html

Sollie 2012, Forskning.no; Musikk regulerer humøret, hentet fra:
 http://forskning.no/alternativ-behandling-medisinske-metoder/2012/01/musikk-regulerer-humoret

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar