fredag 23. oktober 2015

Kveldsrituale

Forrige bloggpost skrev jeg om at jeg ble fascinert og inspirert av Tiffany Petersons Youtube video om Egenomsorg og hvordan best starte dagen.
I dag vil jeg vise dere hennes andre video, som handler om kveldsritualer og søvn.


old-times_002.jpg By click
 Kvelden lister seg på tå 



Her kan du se videoen. Hvis ikke linken virker, så heter den: " Part 2 Self Care = Success"

 Foto Tiffany Peterson fra: http://successacademy2014.com/
Hun snakker om flere ting som kan være ting vi kan tenke på for å få et fint kveldsrituale og forberede oss til en god natts søvn. Søvnen er jo vår viktigste måte å lade oss opp på. Mange sliter med å sovne, kanskje pga mange bekymringer, mange tanker, uroligheter i kroppen osv.

Hun nevner for eksepmel dette med sosiale medier og våre elektroniske duppeditter. Slår man dem av, har man dem på nattbordet eller lar dem være det siste vi ser på før vi sovner? Her oppfordrer hun oss til å tenke gjennom hva det gjør med oss, om vi synes det er ok eller ikke. Jeg kjenner på meg selv f.eks. at de dagene jeg leser på facebook om flyktningene som blir skutt i båtene på vei over middelhavet, setter det igang følelser i meg som ikke er behagelige å sovne med, det roer meg ikke ned som jeg trenger for å sove, men jeg kjenner på en håpløshet, tristhet og frustrasjon over hvor grusom verden er. Så jeg velger gjerne å ikke la nyhetene bli det siste jeg leser før jeg legger meg.
Hun anbefaler å slå av de teknoligiske duppedittene våre 15- 20 minutter før vi skal legge oss. Det høres ikke så dumt ut synes nå jeg, selv om jeg nå går helgen i møte og på fredagskveldene ofte pleier å ende med at jeg sovner foran TV'en . Og i bakhodet husker jeg å ha lest noe om at det blåe lyset fra tv'er og andre elektroniske duppeditter stimulerer hjernen vår til våkenhet slik at det ikke er så lett så sovne til disse tingene, men jeg skal ikke gå så dypt inni dette nå, spesielt etter min allerede avslørte hemmelighet som kanskje viser at dette ikke stemmer i alle tilfeller.

Hun snakker også om alle tankene om morgendagen som kan kverne i hodet vårt når vi har lagt oss. Det kan være planer om ting vi skal gjøre, forventnigner til ting som skal skje eller forskjellige ting som handler om morgen dagen eller de kommende dagene. Jeg kjenner meg godt igjen her, spesielt hvis det er noe jeg gruer eller gleder meg til. Hun anbefaler her å ha en notatblokk ved sengen og skrive ned dette på et papir, da får vi det ut fra hodet og over på papiret og kan lettere legge det fra oss. Som hun sier "da har du lagt dem for natten" (tankene altså).

Det siste punktet hun snakker om er å gjøre noen beroligende ting før du legger deg. Det kan være å ta en dusj, legge deg i badekaret, lese litt, ta en kopp beroligende te, et eller annet som roer deg ned, både fysisk og mentalt.

 morgueFile.com old-times_002.jpg By click
Søvn er viktig foto: Kenn W. Kiser
Til slutt sier hun noen gode og viktige ord om hvor viktig søvnen vår er for oss. Dette kan vi lese om både gjennom ny forskning og eldgammel visdom. Som tidligere skrevet, er det jo en av våre viktigste oppladingsmetoder. En av de basisbehovene vi har, som vi ser  i Maslows behovspyramide, som jeg har lyst til å komme tilbake til i en annet blogginnlegg senere.


Ha en god kveld og natt, folkens! See ya!!




3 kommentarer: