mandag 23. mars 2015

På University of Buffalo har de på "School of Social Work"  en egen del på hjemmesiden sin om nettopp Egenomsorg.  Studentene får her tips om hvordan de kan ta vare på seg selv som student og videre inn i arbeidslivet. De forbereder studentene på hva de kan oppleve i arbeidslivet når de er ferdige med å studere.



På siden står det om Egenomsorg:
Egenomsorg er en essensiell ferdighet for overlevelsese i sosialt arbeid. Egenomsorg omhandler atkiviteter og praktiske ting vi kan gjøre jevnlig for å redusere stress og opprettholde og forbedre vår helse og velvære både for en kortere periode og mer langsiktig. Egenomsorg er nødvendig for din effektivitet og suksess både når det gjelder dine private og profesjonelle forpliktelser.


Å praktisere egenomsorg vil hjelpe deg til å :
  • Identifisere og administrere de generelle utfordringene som alle hardt arbeidende fagfolk møter, som f.eks: faren for stress og utbrenthet eller konflikter i kollega gruppen.
  • Å bli klar over egne personlige sårbarheter,  som for eksempek retraumatisering (hvis du selv har opplevd en form for traume i fortiden), vikarierende traumatisering eller sekundær traumatisering (hvis du jobber med personer som forteller deg om sine traumatiske opplevelser), og omsorgstretthet (som du kan utvikle fra en kombinasjon av utbrenthet og vikarierende traumatisering).
  • Oppnå mer balanse i livet ditt, gjennom å opprettholde og styrke oppmerksomheten du gir til de forskjellige områder i livet ditt, på en måte som gir mening for deg.
De har laget noen fine sider med tips om egenomsorg.

Blant rådene de gir er for eksempel dette med å lage en plan for hvordan best ta vare på deg selv. Både for hverdagen og for en nødsituasjon. Dette skrev jeg om i desember 2014, se her

Et annet av rådene som jeg velger å vise til, er å lage seg et støtte system av folk rundt seg. De oppfordrer til å ta kontakt med og opprettholde kontakten med folk som kan støtte en gjennom vanskelige perioder. Det kan være venner som er flinke til å støtte deg, som kan lytte og oppmuntre deg, det kan være kollegaer som er i samme situasjon, det kan være å ta kontakt med fagorganisasjonen din for å møte likesinnede utenom arbeidsplassen din, eller ressurser som finnes på nett og sosiale medier.


Her finner vi også linker til diverse artikler som studentene kan gå inn og lese på, både om egenomsorg, om omsorgstretthet og utbrenthet og mindfulness, for å nevne noe.

Dette synes jeg vi burde vi satse på her i Norge også. På høyskolene for sykepleiere, barnevernspedagoger, sosionomer, på legestudiet osv For å informere og forberede studentene på utfordringene de kan møte i arbeidslivet.

Til slutt velger jeg å ta med denne fine plakaten jeg fant på siden:






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar