tirsdag 14. juni 2016

Bruk tid på de menneskene som gjør deg glad!!

Å ta vare på seg selv handler også om å være bevisst på hvilke mennesker du omgir deg med.  Har du oppdaget at noen mennsker føler du at du får overskudd og blir glad av å være sammen med?
Mens å være med andre mennesker gjør at du føler deg mindreverdig, sliten eller sint?

Det kan begynne med at du observerer i deg selv hvordan de forskjellige menneskene påvirker deg.  Hvem føler du at du kan være deg selv med?
Hvem føler du at du må sette på en maske når du er sammen med?
Hvem føler du deg oppløftet av å være sammen med?
Hvem føler du at du blir sliten av å være sammen med?

Det kan være vondt å innse at de du har rundt deg ikke gjør deg så godt som du skulle ønske.
Og enda vanskeligere kan det være å gjøre noe med det.

Noen ganger handler det om din egen selvfølelse eller selvtillitt, så du må gå innover og se på ting i deg selv.
Andre ganger er det den andre personen som påvirker deg negativt ved at personen bare klager eller behandler deg dårlig.
Atter andre ganger handler det om samspillet mellom deg og vennen din. Kanskje er det en kommunikasjonssvikt i forholdet. Kanskje er du ikke flink nok til å sette grenser eller si ifra når den andre tråkker over dine.
Kanskje må du si ifra til den andre personen om hvordan du vil bli behandlet og ikke.
Dette kan være tøft, ofte tøffere enn å skygge unna. La være å treffes fordi du rett og slett ikke tør å si fra.
Mange vennskap kan ødelegges pga dette. Jeg har en ide om at alle menneskene vi møter i livet skal lære oss noe eller gi oss en erfaring. Noen skal gi oss en erfaring om at vi trenger å si fra om hvem vi er og hvordan vi ønsker å bli behandlet. Vi kan øve oss på dette. Vi kan øve oss ved å snakke med en nær venn og fortelle hva vi ønsker å si. Eller vi kan late som om vedkommende sitter på en tom stol og si det vi ønsker å si til vedkommende.

Noen ganger er det dette som skal til for at vennskapet skal overleve, eller at et familieforhold skal bli bedre.
Men det er ikke alltid det hjelper å snakke med denne personen. Noen ganger vil de ikke høre, eller de later som om de hører men fortsetter å behandle deg likedan.

Så du må ta et valg om du ønsker å bruke tid på vedkommende eller ikke.

Det er viktig at menneskene du omgir deg med støtter deg. Det påvirker dagen din, selvfølelsen din og humøret ditt.
 
Sett av tid med mennesker som for deg til å føle deg bra. Noen ganger må vi være sammen med andre mennesker som ikke får oss til å føle oss bra, kanskje gjennom jobben, kanskje en vi skal ta vare på som er utakknemlig for det vi gjør, som alltid er sur eller klagende. Eller en sjef som er bitchy eller nedlatende. Vi kan da veie det opp med å sette av tid til de virkelig gode vennene som løfter oss opp og får oss til å overleve med disse vanskelige personene rundt oss. Som hjelper oss gjennom de vanskelige møtene og konfrontasjonene. Som hjelper oss til å ikke la det gå så innpå oss når vi møter de som er vanskelige, fordi vi vet at vi er likt og elsket av noen andre.


Vær på vakt overfor:
Venner og familie som bare ringer når de trenger noe.
Folk som får deg til å føle deg sliten eller deprimert etter at du har vært sammen med dem.
Venner som aldri har tid til å lytte til deg.

Ta vare på deg selv ved å beskytte deg selv mot disse.
Slipp de gode vennene inn i livet ditt og sett av tid til dem.

Og slipp flere inn i ditt liv som gir deg overskudd, glede og en god følelse om deg selv!!



mandag 13. juni 2016

Prosjekt Egenomsorg i omsorgsroller -forebygging av omsorgsroller

Jeg driver for tiden med å utarbeide en kurs og foredragsserie som jeg kaller
Egenomsorg i omsorgsroller -forebygging av omsorgstretthet.
 I den forbindelse trenger jeg din hjelp.
Jeg vil bli enda bedre og vil gjerne vite om dine utfordringer i omsorgsrollen du har.
Jeg har laget en spørreundersøkelse til deg som er omsorgsgiver enten det er privat eller profesjonelt.
Undersøkelsen er 100% anonym.
Det hadde vært kjempefint om du kunne ta deg noen minutter og svare på denne.

Du finner link til spørreundersøkelsen her


På forhånd tusen takk!!



#spørreundersøkelse #egenomsorg #forebyggingavomsorgstretthet #egeomsorgiomsorgsroller

onsdag 8. juni 2016

Det mest effektive verktøyet til å gi deg selv en Time-off

Vi småbarns foreldre bli oppfordret til å gi barna våre en time- out når de bli vanskelige å ha med å gjøre, når temperaturen og temperamentet stiger. For å ta barnet ut av situasjonen og roe ned.

På samme måte burde vi voksne også gjøre det. Ta oss en liten pause når det koker rundt oss. Gå vekk fra situasjonen, enten rent fysisk, bytt gjerne med en annen.
Men hvis det ikke er mulig, kan vi gjøre det inni oss.

Den mest effektfulle erktøyet til å gi deg selv en time-off er en liten pustepause.
10 pust er alt som skal til.
10 dype, rolige pust, med din fulle oppmerksomhet.

Føler du at stresset øker, at du blir hektisk, redd, engstelig, sint, panisk eller hva det måtte være, kan dette være en fin ting å gjøre.
Pusten er bindeleddet mellom sinnet ditt og kroppen din. Sinnet ditt, tankene og følelsene kan sette igang reaksjoner i kroppen din. De typiske stress-reaksjoner. Utskillelsen av stresshormoner øker, og man kan få kroppslige reaksjoner som utslett, hodepine, stive skuldre osv. Ulike følelser påvirker pusten, når vi er redde kan vi lett holde pusten, når vi er stresset puster vi ofte bare med øvre del av lungene. Når vi er glade og slapper av puster vi dypere, med rolige lange utpust og innpust. Heldigvis er pusten viljestyrt. Vi kan bevisst styre den når vi blir oppmerksom på den. Ved å puste på den måten du naturlig gjør når du er glad, i en stresset situasjon, påvirker du stresset. Gjennom pusten kan du roe ned tankene og følelsene og gjennom pusten kan du roe ned kroppen og senke stressnivået i kroppen.

Ta deg en pustepause neste gang du kjenner at det koker rundt deg.

En annen vri: ta en pustepause sammen med barnet eller den du veileder, jobber med eller er i konflikt med. Ta 10 dype pust sammen



søndag 5. juni 2016

Bli flinkere til å være takknemlig

I dag ønsker jeg å fokusere på takknemlighet.
Noen ganger er det vanskelig å være takknemlig, å kjenne på det at en er takknemlig for noe.
Spesielt når man har det vanskelig og bare ser det som er tøft og brutalt.
Men det å virkelig kjenne på hva en er takknemlig for i livet kan endre opplevelsen av det vonde.
Ok, en skal ikke alltid sammenligne seg med de som har det vondere enn en selv, barna i Afrika osv. En skal få lov til å anerkjenne at akkurat nå har jeg det faktisk ganske tøft.
Men det å kjenne seg takknemlig for ting, kan gjøre godt. At selv om jeg nå har det vanskelig eller tøft, er det noe som jeg kan være takknemlig for, om det så bare er en liten ting, som et blikk fra en fremmed, et smil fra kassadama, at vi bor i et land med fred eller at vi har friske barn.
Og dette med å kjenne på takknemligheten kan vi øve oss i.
Vi kan skrive lister hver kveld før vi legger oss for eksempel, som Mia Tørnblom skriver om i sin bok "Selvfølelse nå". Hun anbefaler å skrive ned noen ting man er takknemlig for hver kveld. Hun skriver at det ofte ikke kjennes oppriktig i begynnelsen, men at hun etter å ha skrevet to sider med ting hun er takknemlig for, trer hun ut av selvmedlidenheten og inn i takknemligheten. Så "fake it till you make it" er visst noe som funker her også!

Dette er nok en fin ting å gjøre for mange. Men for meg funket det ikke helt. Jeg fikk liksom aldri inn rutinen med å ta med meg boka mi på sengekanten og skrive. Ikke har jeg installert en ordentlig nattbordslampe over senga heller. Men ofte så holder jeg på med et eller annet helt til jeg skal legge meg, og når jeg da skal opp og legge meg er jeg så trøtt at jeg sovner nesten med en gang jeg legger hodet på puta.
Selvsagt kan jeg planlegge det inn i en kveldsrutine, men jeg har ikke helt fått det til enda.
Men for noen dager siden fant jeg en god oppfordring på nettet. På facebook faktisk, i en gruppe jeg er med i. Den ideen likte jeg, så i dag har jeg introdusert den for barna mine.
Den heter Takknemlighetsglasset.
Jeg fant et glass med lokk. (Kan være hvilket som helst glass, men norgesglass eller IKEA glass er fine).  Jeg skrev Takknemlighetsglasset utenpå.
Ved kveldsmaten fortalte jeg guttene mine om det, og ba dem begge si tre ting de var takknemlige for.
Dette var en morsom ting syntes de, særlig når mor tok den vanlige spøken fra fireåringen om bæsj om til å bli en ting han var takknemlig for. For tenk hva som skjer om man ikke bæsjer i det hele tatt! Så fikk vi pratet litt om det også. Denne måtte vi selvsagt lese utallige ganger og le ekstra godt av, men klokka var da også tippet litt over sengetid, så det må man som mor ta med seg. Denne gangen fikk vi ihvertall snudd det om til noe nyttig :)

 Bli med, la oss gjøre det sammen! Lag deg et takknemlighetsglass og skriv tre ting hver dag om hva du er takknemlig for på en lapp og putt oppi glasset. Gjør det gjerne til en felles ting i familien eller på jobben. Og det er lov til å kikke litt på lappene på en grå og tung dag!

Tar du utfordringen?