onsdag 8. juni 2016

Det mest effektive verktøyet til å gi deg selv en Time-off

Vi småbarns foreldre bli oppfordret til å gi barna våre en time- out når de bli vanskelige å ha med å gjøre, når temperaturen og temperamentet stiger. For å ta barnet ut av situasjonen og roe ned.

På samme måte burde vi voksne også gjøre det. Ta oss en liten pause når det koker rundt oss. Gå vekk fra situasjonen, enten rent fysisk, bytt gjerne med en annen.
Men hvis det ikke er mulig, kan vi gjøre det inni oss.

Den mest effektfulle erktøyet til å gi deg selv en time-off er en liten pustepause.
10 pust er alt som skal til.
10 dype, rolige pust, med din fulle oppmerksomhet.

Føler du at stresset øker, at du blir hektisk, redd, engstelig, sint, panisk eller hva det måtte være, kan dette være en fin ting å gjøre.
Pusten er bindeleddet mellom sinnet ditt og kroppen din. Sinnet ditt, tankene og følelsene kan sette igang reaksjoner i kroppen din. De typiske stress-reaksjoner. Utskillelsen av stresshormoner øker, og man kan få kroppslige reaksjoner som utslett, hodepine, stive skuldre osv. Ulike følelser påvirker pusten, når vi er redde kan vi lett holde pusten, når vi er stresset puster vi ofte bare med øvre del av lungene. Når vi er glade og slapper av puster vi dypere, med rolige lange utpust og innpust. Heldigvis er pusten viljestyrt. Vi kan bevisst styre den når vi blir oppmerksom på den. Ved å puste på den måten du naturlig gjør når du er glad, i en stresset situasjon, påvirker du stresset. Gjennom pusten kan du roe ned tankene og følelsene og gjennom pusten kan du roe ned kroppen og senke stressnivået i kroppen.

Ta deg en pustepause neste gang du kjenner at det koker rundt deg.

En annen vri: ta en pustepause sammen med barnet eller den du veileder, jobber med eller er i konflikt med. Ta 10 dype pust sammen



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar