tirsdag 22. desember 2015

Velkommen til luke nr 22 i årets julekalender.





Det nærmer seg jul og det går mot slutten av denne julekalenderen. 
foto: A.N.A. Fodnes
Jeg håper at jeg har greid å inspirere en og annen her og der til å sette egenomsorg i høysetet og ta enda bedre vare på seg selv i hverdagen. 

Vi trenger å øve oss på dette med egenomsorg. Første gangen du setter av tid til litt egenomsorg er det vanlig å  føle litt på dårlig samvittighet for at en bruker denne tiden på seg selv, istedenfor alt det andre en skulle ha gjort.  Noen ting må vente når du setter av tid til deg selv. Enten det er klesvasken som skal settes på, oppvasken som skal tas, barn, kunder, klienter, venner eller familiemedlmmer som skal hjelpes.
Men dårlig samvittighet passer egentlig ikke inn her, for hvis du neglisjerer deg selv ender du opp med mindre å gi til de rundt deg og hvis du prioriterer egenomsorg får alle glede av det.
                                                   
Det første steget mot å få bort den dårlige samvittigheten er å gi deg selv lov til å bruke tid på egenomsorg, rett og slett. Det høres enkelt ut – og det burde det jo være, men for mange er det ikke det allikevel. Du må øve deg på å tenke at du har lov og rett til å gjøre dette.

Det andre steget er å fortelle noen om dine behov. Fortell en venn, en kollega eller en annen nær person om at du føler deg sliten og trenger å sette av litt tid til egenomsorg. Få denne vennen til å hjelpe deg og motivere deg til å forplikte deg til å sette av tid til egenomsorg. Du kan også be om hjelp til å se hvor i livet ditt du kan skape endringer som strengere og bedre grenser for deg selv slik at du ikke overarbeider deg eller sier ja til alt. 

Det tredje steget er å se over timeplanen din og se hvor og når det passer å sette av litt tid til egenomsorg. Kanskje er det noen ventetider her og der, på slutten av lunsjpausen, eller kanskje tidlig om morgenen, for å få en fin start på dagen.

Det fjerde steget er rett og slett å gjøre det. Og dette er den vanskeligste delen! Vi har snakket om det, satt av tid til det i timeplanen, du vet det er bra for deg, vet teorien bak det, men praksisen må inn. Du må prøve det for å finne ut hva som fungerer best for deg.

Det femte steget er å gjøre det igjen og igjen og igjen, til det blir en vane, en rutine og en nødvendighet som du ikke kan leve foruten. Kun da vil du se resultater, se hvor godt det gjør deg, se hvor viktig det er for de rundt deg. For de rundt deg vil se forskjellen først. De vil se en person som tar vare på sine egne behov og håndterer sine evner og talenter på en god måte. De vil se på deg som et forbilde og bli inspirert av deg for gjøre det samme selv.



kilde: http://www.propelwomen.org/content/selfcare-versus-guilt/gjeb1r


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar