fredag 11. desember 2015

Velkommen til luke nr 11 i årets julekalender

Å være tilstede, her og nå er en viktig
nøkkel til å ta bedre omsorg for seg selv.
Ofte bruker vi mye tid og energi på å tenke på fortiden, på ting vi har gjort, eller ting vi angrer på at vi ikke gjorde. Eller vi bruker tid på å tenke på hva som kan skje i fremtiden. Dette kan skape grobunn for endel negative tanker, frykt og bekymringer.
Mindfulness er et populært uttrykk for tiden. På norsk kaller vi det oppmerksomt nærvær. Det handler også om å være tilstede 100% i det vi gjør, gjennom sansene våre. Mens tankene våre ofte kan ta oss bort fra øyeblikket her og nå, hjelper sansene våre oss til å være til stede. Gjennom å kjenne på fornemmelsene i kroppen vår, se det som er rundt oss, lytte oppmerksomt til lydene, kjenne smakene av maten og luktene vi omgir oss med, bringer vi oss selv til å oppleve verden slik den er akkurat nå.
Oppmerksomt nærvær innebærer ikke at du blir avslappet eller harmonisk hele tiden. Målet er ikke at oppmerksomheten aldri skal vandre, eller at hodet skal tømmes for tanker hele tiden. Å være menneske innebærer å bli berørt av
livet på godt og vondt. Men gjennom å bli mer oppmerksom på hva som skjer i kropp og sinn, og ved å møte dette med aksept og vennlighet, kan vi bidra til at tankene våre skaper mindre uro.
Har du noen gang prøvd å være tilstede 100% når du f.eks. spiser mat eller pusser tennene? Dette er ting vi gjør ofte, det er kjente ting og vi gjør det ofte uten å gi det så mye oppmerksomhet. Vi gjør det på autopilot. Men hva om du aldri hadde tatt i en tannbørste før? Hvordan ville det være å pusse tennene for aller første gang? For de fleste av oss er det altfor lenge siden vi gjorde det for første gang at vi ikke husker noe av det. Hva med om du, neste gang du pusser tenner kjenner etter hvordan det er, registrer smaken av tannkremen, følelsen av vann og børsten mot innsiden av munnen. Bare som en øvelse i å være oppmerksomt tilstede i noe du gjør.
Jeg vet jeg har skrevet om dette temaet i et tidligere blogg innlegg, men synes det er så viktig at det fortjener plass i julekalenderen også.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar